Tiktok spred 20 år gammalt terrorbrev: “Antisemitiska lögner”

I veckan har ett 20 år gammalt brev från terrorledaren Usama bin Ladin börjat cirkulera på Tiktok.
Brevet ska “förklara” terrorattackerna den 11 september 2001.
På videoplattformen hyllas det av unga amerikaner. En influerare säger i en video att hela hennes livssyn har förändrats efter att ha läst brevet.

Alla trender på Tiktok är inte så oskuldsfulla som “silent walking”, där användare postar en video av en lugn promenad i tysthet. I Sverige har fenomenet “borrowing” nyligen dykt upp, där företrädesvis unga flickor postar videor av hur de snattar på köpcentrum. Trenden härstammar från USA, där man rättfärdigade stölderna som en politisk protest mot kapitalismen – genom att stjäla från stora kedjor.

Även om snatterier kan vara nog så allvarligt för en drabbad butiksägare, uppdagades en betydligt mer problematisk trend i media under torsdagen. Dussintals unga amerikaner har under veckan lagt upp videor på Tiktok där de uttrycker sympati för Usama bin Ladin, rapporterar CNN.

Året efter attackerna mot USA den 11 september 2001 skrev den dåvarande ledaren för det islamistiska terrornätverket al-Qaida ett brev – “letter to the American people” – där han förklarade varför man utförde dåden, samt kritiserade USA och dess regerings stöd till Israel. I brevet försökte Bin Ladin rättfärdiga dödandet av civila amerikaner – närmare 3 000 personer dog i terrorattackerna.

Nu har brevet, som för mer än 20 år sedan publiceras av The Guardian, börjat cirkulera på den sociala medieplattformen. Under torsdagen hade videoklippen under hashtaggen #lettertoamerica hunnit få fler än 14 miljoner visningar på Tiktok. Flera av klippen stödde terrorledarens påståenden, och sattes i kontext till det amerikanska stödet för Israel i landets pågående krig mot terrororganisationen Hamas i Gaza. Vissa videor kom även från användare som uttryckte frustration och avsky över brevet, och hur andra hyllade det.

En New York-baserad influerare sa, enligt CNN, i ett klipp som fick över 1,6 miljoner visningar:
“Om du har läst det, låt mig veta om du också går igenom en existentiell kris just i detta ögonblick, för under de senaste 20 minuterna har hela min syn på hela det liv jag har trott, och jag har levt, förändrats”.

“[Klippen] kommer från människor i alla åldrar, etniciteter och bakgrunder. Många av dem säger att läsa brevet har öppnat deras ögon, och de kommer aldrig att se geopolitiska frågor på samma sätt igen […] Det har fått dem att omvärdera sitt perspektiv på hur det som ofta betecknas som terrorism kan vara en legitim form av motstånd mot en fientlig makt”, skriver journalisten Yashar Ali, som har gått igenom ett stort antal av klippen, på Twitter/X.

Tiktok hävdade att antalet videor som hyllade brevet var “litet”, och menade att det inte alls trendade på deras plattform. Man ville dock inte visa någon data som stödde påståendet, skriver CNN.

Vita huset kallade trenden en förolämpning mot offren för terrorattackerna den 11 september.
– Det finns aldrig ett rättfärdigande för att sprida de motbjudande, onda och antisemitiska lögner som al-Qaidas ledare utfärdade precis efter att ha begått den värsta terrorattacken i amerikansk historia, säger Andrew Bates, biträdande pressekreterare, till CNN.

– Särskilt nu, i en tid av ökande antisemitiskt våld i världen, och precis efter att Hamas-terrorister utförde den värsta massakern mot det judiska folket sedan Förintelsen – i samma konspirationsteoriers namn, fortsatte han.

The Guardian tog i onsdags bort den översatta versionen av Bin Ladin-brevet från sin sajt. Istället hänvisar man läsarna till en nyhetsartikel om brevet.

Senare under torsdagen postade Tiktok på Twitter/X att de “proaktivt och aggressivt” tar bort innehåll som hyllar Bin Ladins brev. “Innehåll som marknadsför detta brev bryter tydligt mot våra regler”, skriver man vidare, och hävdar att man undersöker hur det kom in på deras plattform.