Nyhetsbrevet: Tidning växte med 700 procent – på en månad

I veckans nyhetsbrev:
Sparkad AI-vd tillbaka?
Elon Musks dåliga vecka.
Rupert Murdoch fortsätter vara “superinblandad”.
Google skyldiga utgivare miljarder dollar – varje år.
BBC bad om ursäkt.

👉 Media.nu på SubstackPrenumerera gratis!

 

TECH & SOCIALA MEDIER🧑‍💻

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, sparkade sin vd Sam Altman i fredags. Anledningen uppgavs vara att han inte varit uppriktig i sin kommunikation med styrelsen. Mira Murati, företagets teknikchef, tog över vd-rollen tillfälligt medan styrelsen letar en ny vd.

Senare under helgen rapporterades det att Altman kanske kommer tillbaka som vd, och på söndagskvällen twittrade han en bild på sig själv från OpenAI:s huvudkontor med en besöksbricka runt halsen. “Första och sista gången jag bär en av dessa”, skrev Sam Altman.

• GPT-5 är på väg, hann Sam Altman med att bekräfta innan han fick sparken. Han vet dock fortfarande inte helt och hållet hur det kommer att se ut, skriver Futurism. Nuvarande ChatGPT bygger på GPT-4.


Elon Musk har haft en dålig vecka. Det hela började med att han gav sitt offentliga stöd för en antisemitisk konspirationsteori på Twitter/X. På en tweet som anklagade judar för att främja hat mot vita människor svarade världens rikaste man: “Du har sagt den verkliga sanningen”.

Kort efter detta började flera högprofilerade annonsörer lämna hans sociala medier-plattform. Först ut var IBM, som fick nog efter att deras annons dykt upp bredvid pro-nazistiskt innehåll. Därefter följde flera stora företag som Apple, Disney, Lionsgate, Paramount och Warner Bros. Även EU valde att pausa sina annonser på Twitter/X.

Musk svar var att hota med att stämma Media Matters, organisationen som avslöjat hur annonser från kända företag placerats intill innehåll som stödde vit nationalism på Twitter/X. “X Corp kommer att lämna in en termonukleär stämningsansökan mot Media Matters och ALLA de som samarbetade i denna bedrägliga attack mot vårt företag”, twittrade han.

Senare, på lördagen, exploderade hans företag SpaceX:s “Starship” – även om raketen den här gången faktiskt lyckades ta sig ut rymden istället för att sprängas i bitar minuter efter uppskjutningen, som vid förra försöket.

• Flera annonsörer och marknadschefer uppmanade under helgen X Corps vd Linda Yaccarino att säga upp sig “innan hennes anseende skadas” på grund av ägaren Elon Musks åsikter. Yaccarino överväger dock för tillfället inte att avgå, enligt Axios.

• Floridas guvernör Ron DeSantis försvarade Elon Musk som “en snubbe som tror på Amerika” i en intervju med CNN:s State of the Union på söndagen. Den republikanske guvernören hävdade att han inte hade sett meddelandet där Musk twittrade ett entusiastiskt medhåll till ett antisemitiskt inlägg, skriver The Guardian.

• “Vad fan är det fel på folk som fortfarande försvarar Elon Musk?” Det frågar sig Sam Hoadley-Brill i en debattartikel på The Daily Beast.


Profiler på Twitter-utmanaren Bluesky kommer att bli offentliga i slutet av november. Det betyder att medier och andra kan citera och ta del av vad som skrivs på plattformen utan att själva vara inloggade. En del användare oroar sig över att deras inlägg kan läsas av allmänheten – än så länge finns nämligen ingen funktion för att göra en Bluesky-profil privat.

Företaget själva skriver att detta kommer att vara särskilt användbart för kommentarer i realtid och nyhetsrapportering, något som hjälpte till att göra Twitter till en stor och viktig plattform.


• Youtube kräver att videoskapare markerar videor vars innehåll är producerat med hjälp av artificiell intelligens, skriver företaget i sin blogg. Den som inte markerar sina videor riskar att få sitt konto avstängt.

• Google har lagt till en ny funktion där användare kan välja att följa olika ämnen de söker efter. Sedan får man uppdateringar när nyheter dyker upp, skriver Google i en bloggpost.

• Användare på Metas plattformar Facebook och Instagram kommer snart att kunna skapa videoklipp utifrån en textprompt, med hjälp av generativ artificiell intelligens, skriver företaget i sin blogg.

• Hatretorik mot både judar och muslimer ökar på plattformar som Twitter/X, Facebook och Instagram, skriver New York Times. Anledningen är konflikten mellan Israel och Hamas.

• Tonåringar säger att deras föräldrar vet mer om AI än de själva, enligt en ny undersökning om artificiell intelligens från Kantar. Undersökningen visar också att man i Tyskland är mest positiva till AI, med 70 procent, följt av USA (66 procent) och Japan (59 procent), skriver Digiday.

• Meta kommer att tillåta annonser som hävdar att det amerikanska presidentvalet 2020 var riggat på sina plattformar Facebook och Instagram, skriver Wall Street Journal.

• Ungefär en tredjedel av vuxna under 30 år i USA får regelbundet sina nyheter från Tiktok. Det är en ökning med 255 procent sedan 2020, enligt en ny undersökning från Pew Research Center, skriver Axios.


Rupert Murdoch. Foto: Monika Flueckiger/World Economic Forum via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Rupert Murdoch. Foto: Monika Flueckiger/World Economic Forum via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

 

MEDIER & JOURNALISTIK 🗞

I onsdags avgick Rupert Murdoch, 92, officiellt som styrelseordförande för Fox och News Corp, som bland annat äger Fox News, New York Post och Wall Street Journal i USA och The Sun i Storbritannien.

I sitt avslutningstal till styrelsen tog Murdoch bland annat upp “möjligheterna och utmaningarna” med artificiell intelligens och uppmärksammade Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich, som fortfarande sitter fängslad i Ryssland.

Ordförandeposten tas över av Ruperts son Lachlan Murdoch, 52. Fadern beskrev honom som en “principiell ledare” och någon som tror på “journalistikens sociala syfte”.

Frågan är dock hur mycket Lachlan kommer att få styra i fred. Enligt New York Times Jim Rutenberg, som intervjuats av CNN:s Reliable Sources, indikerar mediemogulen nämligen att han kommer fortsätta att vara “superinblandad”.


• Ett reportageteam från tjeckisk tv rånades under pistolhot när de filmade i San Francisco inför toppmötet mellan Xi Jinping och Joe Biden, skriver Daily Express US. På Media.nu har vi tidigare skrivit om nyhetsteam som hamnat i skottlinjen och rånats när de varit på uppdrag.

• En journalist på amerikanska Fox Sports erkände i en podcast att hon ljugit och hittat på falska citat när hon inte lyckats få intervjuer i tid för publicering. Reporterns branschkollegor var snabba med att fördöma arbetssättet, skriver The Guardian.

• Brittiska tidningen The Telegraph förbjuder sina journalister att använda material från ChatGPT i sina artiklar. Ledningen kommer att likställa det med plagiat, skriver Press Gazette.


En ny studie hävdar att Google är skyldig amerikanska tidningsutgivare mer än 10 miljarder dollar per år för rubriker och utdrag från nyhetsartiklar, som visas i teknikjättens sökningar. Google själva förkastade såväl studiens metoder som dess resultat. En taleskvinna för företaget säger att färre än två procent av alla sökningar är nyhetsrelaterade, och menar att Google skapar ett “enormt värde för nyhetsutgivare” med alla besökare man skickar till dem, rapporterar Semafor.


• Den engelskspråkiga tidningen Times of Israel växte med över 700 procent efter att kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas bröt ut den 7 oktober, skriver Press Gazette. Al Jazeera ökade med 132 procent på nätet. Siffrorna, som kommer från Similarweb, gäller amerikanska besökare.

• Ett tyskt förlag stoppar försäljningen av Putinböcker, skrivna av en journalist som påstås ha tagit emot över sex miljoner kronor från Ryssland, skriver Euronews.

• BBC bad om ursäkt efter att felaktigt ha rapporterat att den israeliska militären hade attackerat medicinsk personal och arabisktalande när den tog kontroll över Al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Rätt var att medicinsk personal och arabisktalande ingick i militärens styrkor.


POLITIK & MEDIA 🏢

• Högermedia i USA har försökt “tona ned och rättfärdiga” Donald Trumps kommentarer om “ohyra” – ord som jämförts med Hitlers och Mussolinis språkbruk, skriver Media Matters.

• Donald Trumps sociala medieplattform Truth Social har bränt miljontals dollar. Enligt Washington Post väcker det “betydande tvivel” om huruvida företaget kan överleva.

• Nikki Haley, en av aspiranterna till att bli republikanernas presidentkandidat 2024, kräver inte längre att sociala medieplattformar förbjuder anonyma användare att göra inlägg. Hon ändrade ståndpunkt efter starka motreaktioner från sitt eget parti, rapporterar AP.


FILM & TV 📺

• BBC säger att man mottog totalt fem klagomål om komikern Russell Brand medan han arbetade för företaget. Klagomålen inkluderade “anklagelser om olämpligt beteende på arbetsplatsen, inklusive urinering i flaskor i en BBC-studio”, skriver Euronews.

• De strejkande manusförfattarna i Hollywood hade “rätt i nästan allt”, säger David Zaslav, vd för Warner Bros Discovery, i en intervju med New York Times. “Vad gör det om vi betalar för mycket? Jag har aldrig ångrat att jag betalat för mycket för bra talang”, fortsatte han.

• Programledaren och komikern Jimmy Kimmel kommer att vara värd för Oscarsgalan 2024. Det blir hans fjärde gala, skriver Sky News.


Tack för att du läste veckans nyhetsbrev – dela det gärna med en vän eller kollega!

Följ Media.nuLinkedIn, Bluesky, Twitter/X eller Facebook så missar du inget under veckan.

 

Inte prenumerant än? Här nedan blir du det – helt gratis!