Apple lade ner Jon Stewarts program – nu vill USA:s kongress veta varför

När komikern Jon Stewart ville göra program om Kina och artificiell intelligens sa Apple stopp. Nu vill USA:s kongress veta vad som låg bakom beslutet.

Amerikanska representanthusets kommitté med ansvar för att bevaka kinesiska kommunistpartiet skickade på onsdagen ett brev till Apples vd Tim Cook. Kommittén vill veta vad som ligger bakom beslutet att inte producera en tredje säsong av “The Problem with Jon Stewart” på streamingtjänsten Apple TV+.

Som Media.nu tidigare rapporterat ville Apple att Jon Stewart skulle anpassa sig till företagets åsikter i ämnen som skulle tas upp i de kommande programmen, enligt uppgift Kina och artificiell intelligens. Stewart var dock inte intresserad av att rätta in sig i ledet, och krävde istället full kreativ kontroll. När Apple hotade att lägga ner programmet, bestämde sig programledaren för att sluta.

I sitt brev till Tim Cook skriver kommittén:
“Om dessa rapporter är korrekta talar det potentiellt för en bredare oro för det kinesiska kommunistpartiets (KKP) indirekta inflytande över amerikanska kreatörers och företags kreativa uttryck i KKP-relaterade ämnen […] vi uppmuntrar Apple att påskynda sina ansträngningar för att minska sitt beroende av Kina i sin kärnverksamhet”.

“Även om företag har rätt att bestämma vilket innehåll som är lämpligt på deras streamingtjänst, bör en utländsk makts tvångstaktik inte direkt eller indirekt påverka dessa beslut”, tillade man.

Kommittén noterade att en känd komiker som Jon Stewart troligen lätt kan hitta ett annat hem för sin show, medan det för mindre kända profiler kan vara svårt att hitta en plattform där de fritt kan uttrycka sina åsikter i frågor relaterade till Kina.

Apple har fram till 15 december på sig att svara kommittén.