Rysk exiljournalist fick mobilen hackad – EU-land kan ligga bakom

Galina Timchenko, vd för den oberoende ryska tidningen Meduza, fick sin mobil hackad i februari i år – strax innan hon skulle delta i ett möte med ryska exiljournalister.

Timchenko antog först att Ryssland låg bakom cyberattacken, men säger nu att nya indicier pekar på att ett EU-land ligger bakom den, skriver The Guardian. Hon blev larmad av Apple att hennes telefon hade blivit hackad. Enligt tidningen fick fyra andra ryska journalister samma varning. Tre av dem var, likt Timchenko, baserade i Lettland.

Hackningen ska ha genomförts med hjälp av verktyget Pegasus, som utvecklas av israeliska tech-bolaget NSO Group. Pegasus kan i princip hacka vilken telefon som helst, och förvandla den till en avlyssningsenhet. Varken Lettland eller Tyskland, där Timchenkos mobil blev hackad, har erbjudit sig att utreda fallet.

NSO sägs ha inlett en utredning. Företaget har tidigare sagt att man endast säljer sitt verktyg till statliga aktörer vars syfte är att utreda allvarliga brott.

En EU-parlamentsledamot reagerade kraftfullt på nyheten. Ledamoten tycker att det verkar som om regeringar i allt högre grad använder sig av metoder som kan jämföras med hur Stasi, den östtyska hemliga polisen, opererade före Berlinmurens fall.