Manusförfattarnas strejk kan vara över – fått igenom tunga krav

De har strejkat sedan 2 maj.
Nu kan Hollywoods manusförfattare gå tillbaka till jobbet.
Ett avtal träffades sent på söndagskvällen, lokal tid.

Manusförfattarnas fackförbund, Writers Guild of America (WGA), har suttit i intensiva förhandlingar med film- och tv-producenterna, Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), sedan i onsdags. Då hade det varit tyst mellan parterna i nästan en månad, skriver Adweek.

Fackets förhandlare ska ha fått igenom många av sina tunga krav – bland annat högre royaltyersättningar för streaming och skydd mot AI-producerat material. Fullständiga detaljer kring överenskommelsen kommer inte att släppas förrän om några dagar. Innan allt åtgår till det normala måste dock även fackförbundets medlemmar godkänna avtalet.

Skådespelarna i Hollywood strejkar också. De berörs inte av dagens uppgörelse. Deras strejk bröt ut i juli, och även där pågår förhandlingar, enligt Adweek.

På grund av strejkerna har flera pågående och planerade produktioner skjutits fram. Emmy-galan som skulle ha ägt rum i september är senarelagd. De flesta dagliga pratshower på amerikansk tv har pausats.

– Jag är tacksam för att de två sidorna gått samman och nått en överenskommelse som gynnar alla inblandade parter, och kan få en stor del av Kaliforniens ekonomi att fungera igen, säger den amerikanska delstatens guvernör Gavin Newsom i ett uttalande.

Mer om strejken i Hollywood

Här kan du läsa fler artiklar om strejkerna bland amerikanska skådespelare och manusförfattare.