Ny studie: Svårt att motverka “fake news” – lätt att bli vilseledd

Det kan vara svårare än man trott att motverka falska nyheter, eller “fake news”, som publiceras av medier med låg trovärdighet, enligt en ny studie.

I studien, som publicerats i tidskriften New Media & Society, undersökte forskare från Ohio State University i USA fler än två miljoner nyhetsartiklar som delats minst 100 gånger på Facebook från februari 2017 till april 2019.

Medier med låg respektive hög trovärdighet gav ofta sina läsare mycket olika versioner av vilka de viktigaste nyheterna var vid en viss tidpunkt.

Sajter med låg trovärdighet fokuserade mer på nyheter kring stat och politik än medier med hög trovärdighet, vilka hade en större bredd i sin bevakning.

Forskarna upptäckte att medier som arbetar med falska nyheter ofta lägger ut en mängd olika artiklar och inslag om samma ämne i flera olika kanaler – med felaktig information som gemensam nämnare. Något som ställer till det för faktagranskare, som ofta arbetar med att bemöta en enskild artikel från ett specifikt medium.

– Vi säger till folk att de bör skaffa sig sina nyheter från en mängd olika källor för att minska risken att bli vilseledda. Men det fungerar inte lika bra om många medier med låg trovärdighet pratar om samma saker, säger Kelly Garrett, professor i kommunikation vid Ohio State University och en av personerna bakom studien, till universitetstidningen Ohio State News.

Slutsatsen Garrett drar är att man inte bara kan läsa mycket nyheter – man måste dessutom välja nyheter från medier som är välkända för att ha hög trovärdighet.