10 oktober lockar globala projekt

Idag, den 10 oktober, äger en dygnslång videofest rum över hela världen. Deltagarna består av allt från tonåriga amatörer med mobilkameror till prisbelönta filmmakare som använder den senaste HD-tekniken.

Vem som helst kan registrera sig på ”One day on earth”-sajten och bidra med sina egna filmer, som kommer att sparas i ett jättelikt arkiv. Hittills finns det representanter från över 190 länder.

Efter den 10 oktober kommer allmänheten att kunna leta bland allt material i arkivet efter ämne, popularitet eller geografisk plats. Projektets deltagare kommer att kunna ladda ner alla videor och använda dem i icke-kommersiella projekt. På så sätt kan de skapa sina egna tolkningar av det globala livet.

De uppladdade filmsnuttarna kommer även att klippas ihop till en dokumentärfilm som utforskar vår planets identitet. Premiär blir det någon gång under 2011. Projektet stöds av Förenta nationerna, amerikanska Röda korset, Water.org och Oxfam.

Miljöprojekt

Datumet 101010 genererar även andra världsomspännande projekt.

World wide movement”  är ett fotoprojekt där alla medlemmar tar en bild vid exakt samma tidpunkt, klockan 10:10 GMT. Bilderna laddas sedan upp till projektets webbsajt.

A global day of doing” handlar om klimatförändringar. Jordklotet runt bidrar människor till att på olika sätt minska sina utsläpp av växthusgaser. I Japan cyklar sumobrottare till sin träning, i Kroatien och Ryssland kommer skolelever att plantera träd och i Storbritannien kommer hundratals människor att äta en söndagslunch som endast kräver låga koldioxidutsläpp. Ett annat miljöprojekt som äger rum samma datum är 350.org.