Googles bilar kör sig själva

Google har en flotta med sju bilar som kör sig själva, på vanliga gator, med hjälp av företagets egen karttjänst Google maps. Bilarna har redan hunnit färdats över 22 000 mil.

Googles vd Eric Schmidt sa nyligen att ”Din bil borde köra sig själv, det vore helt enkelt det naturliga. Det är en bugg att bilar blev uppfunna före datorer”.

Det verkar som om Schmidt menade allvar med sitt uttalande. Google avslöjade nämligen idag, på deras blogg, att man har en flotta av bilar som styr sig själva, utan att en människa behöver göra ett dugg. Bilarna testar man på vanliga vägar, runt om i Kalifornien. Hittills har det gått bra – bilarna har rullat sammanlagt 22 500 mil med bara en enda incident, och den orsakades av en vanlig bilist som körde in i baken på Googles bil.

Bilarna är alltid bemannade med en förare som kan ta över kontrollen om något skulle gå på tok med datorstyrningen. Med på provturerna finns även en ingenjör som kontrollerar att tekniken fungerar som den ska. Av de 22 500 milen har bilarna färdats 160 mil utan någon som helst mänsklig inblandning.

Rullat över Golden Gate-bron

Googles har sex Toyota Prius och en Audi TT i projektet. Bilarna har bland annat rullat från företagets campus i Mountain View till deras kontor i Santa Monica, och även kört över Golden Gate-bron.

Bilarna använder videokameror, radarsensorer och laser för att ha koll på omgivningen. Självklart använder man Google maps för att hitta rätt. Men den riktiga hjärnan bakom är Googles enorma datacenter som kan hantera all information som tas emot av bilarna.

Enligt Google, som hänvisar till världshälsoorganisationen WHO, dödas 1,2 miljoner människor i trafiken varje år. Företaget tror att man kan få ner den siffran till hälften med hjälp av sin teknik. Även miljö och tid kan sparas genom att trafiken kommer att flyta mer effektivt om alla bilar styrs av datorer.

Framtiden är dock inte här idag. Massproducerade bilar med denna teknik ligger flera år bort, enligt New York Times. [Via Tech Crunch]

Googles robotbilar