V: Slopa spärrarna i tunnelbanan

Västerpartiet i Stockholm vill ta bort spärrarna i tunnelbanan, och istället låta resenärerna själva ansvara för att ha ett giltigt färdbevis. Systemet används redan med framgång i bland annat Berlin och flera andra europeiska storstäder.

Partiet presenterade förslaget vid en pressträff idag, rapporterar Dagens Nyheter. Vänstern vill omedelbart stoppa de nya spärrarna, med höga glasdörrar som nu installeras på stationerna i Stockholms tunnelbana. Därefter vill man successivt öppna spärrarna på alla stationer. Första steget blir att öppna stationerna vid Slussen, Fridhemsplan och Gullmarsplan under rusningstid.

I den tyska huvudstaden Berlin är systemet en framgång. Man köper sin biljett – eller periodkort – i de automater som finns på alla stationer och ombord på bussar och spårvagnar. Sedan förvarar man biljetten eller kortet i sin plånbok och behöver inte ta fram det när man byter mellan till exempel tunnelbana och pendeltåg. Helt utan kontroll är dock inte Berlins tunnelbana. Civila kontrollanter reser frekvent på de olika linjerna och gör stickprov för att se att alla har en giltig biljett. Om någon ertappas utan får denne betala en kontrollavgift.

”Slussen, där 134.000 resenärer passerar varje dag, är ett exempel på en station där bytet mellan lokaltåg, tunnelbana och buss är onödigt krångligt. Det är slöseri med människors tid att visera dem flera gånger”, säger oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh i ett pressmeddelande.

När spärrarna tas bort ska de gamla biljettkurarna göras om till informationsdiskar och man ska kunna köpa biljetter ombord på tåget, eller på perrongen.