Nu kommer Facebook-mobilen

Facebook planerar att introducera en egen mobiltelefon nästa år, ryktas det. Operativsystemet blir en nedbantad version av Googles Android.

Facebook-mobilen kommer i två varianter. En med både touchscreen och fysiskt tangentbord, medan den andra modellen bara får en touchscreen, likt Apples Iphone.

Företaget INQ ska tillverka mobilen, som knyts hårt till Facebooks sociala nätverkstjänster. Din kontaktlista på Facebook kommer att bli mobilens adressbok, därmed kommer du att kunna ringa, sms:a eller skicka direktmeddelanden till dina vänner på Facebook.

Tar du en bild med mobilens kamera kan den hamna direkt på Facebook. Och det vore inte en Facebook-mobil utan lite storebror-ser-dig. Självklart ska du kunna se var dina vänner befinner sig med hjälp av en inbyggd GPS. Spotify-integration sägs också vara en viktig del i den nya telefonen.

Mobilen ska gå att köpa i Europa under första halvåret 2011. Till USA kommer den under hösten 2011. [Via Gigaom, Bloomberg]

Fotnot: Vi vill poängtera att uppgifterna i artikeln bygger på spekulationer och rykten. Hur den färdiga mobilen kommer att se ut och fungera återstår att se.