Elva kronor för Twitter – annars får du bara läsa

Twitter/X introducerar ett nytt program för minska antalet “botar”, det vill säga automatiserade konton, på plattformen.
Nya användare måste betala en dollar, eller cirka elva kronor, per år för att få rätt att skriva och gilla inlägg.
“Kommer på riktigt att döda sajten”, kommentar en användare.

Det nya programmet kallas “Not a bot”, och testas till att börja med i Nya Zeeland och Filippinerna.
“Det här nya testet har utvecklats för att stärka våra redan betydande ansträngningar för att minska spam, manipulation av vår plattform och botaktivitet”, skriver X på sin supportsida.

Man skriver vidare att programmet kan vara en “potentiellt kraftfull åtgärd för att hjälpa oss att bekämpa bots och spammare på X, samtidigt som plattformens tillgänglighet balanseras med det lilla avgiftsbeloppet”.

Befintliga användare påverkas inte i nuläget.

Den som skapar ett nytt konto måste från med idag först verifiera sitt telefonnummer, därefter välja en prenumeration. Förutom varianten som kostar en amerikansk dollar per år kan användarna även välja “X premium” (tidigare “Twitter blue”), som kostar en dryg hundralapp per månad.

Twitteranvändarna är inte direkt nådiga i sina reaktioner på den senaste draget av Elon Musk, som tog över Twitter för ett drygt år sedan.

“Du inser väl att bots betalar för twitter blue? Det kommer att gå precis likadant när de betalar för det här också lmao”, skriver signaturen Zion-Z.

“100 botar för 100 dollar? Vilket kap”, kommenterar Øzymandias.

“Hur går det för de miljoner människor som är 13-17 år och inte ens kan få ett [konto]kort ännu?”, frågar sig Richard Heaton.

“Ok, detta kommer på riktigt att döda sajten”, konstaterar maddy.

Twitter har länge haft problem med automatiserade konton som sprider spam och falska nyheter. I samband med kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas har problemet lyfts på nytt av bland annat EU.