Brittiska regeringen tar krafttag mot SLAPP-stämningar

Den brittiska regeringen lanserar idag en arbetsgrupp som ska motarbeta det växande antalet SLAPP-stämningar – rättsfall som är utformade för att skrämma journalister till tystnad.

SLAPP står för “strategic litigation against public participation”, på svenska “strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt” – eller helt enkelt munkavleprocesser.

I praktiken handlar det om både tidskrävande och kostsamma juridiska hot som är utformade för att stoppa kritisk rapportering. Oftast anger den målsägande ärekränknings- eller integritetsskäl som anledning till stämningen. Målet är inte att vinna i en rättegång. Istället hoppas man att den utsatta journalisten ska dra tillbaka sin rapportering och be om ursäkt på grund av rädsla för saftiga rättegångskostnader och skadeståndsanspråk.

I England och Wales hade man 14 SLAPP-fall under 2021. 2018-2020 registrerades endast ett eller två fall per år, skriver tidningen Press Gazette.

“Det fria ordet är grunden för demokratin. Många av våra uppskattade friheter härrör från detta och jag tror att det är något vi alltid måste försvara med kraft”, skriver den brittiska kulturministern Lucy Frazer i en debattartikel i Press Gazette idag.

Hon fortsätter:

“Så idag lanserar jag en ny arbetsgrupp bestående av media- och juridikexperter för att komma fram till vilka kraftfulla åtgärder som krävs för att se till att våra journalister kan fortsätta göra sina jobb och hålla makten till svars”.

Arbetsgruppens främsta uppgift blir att utarbeta åtgärder för att skydda journalistik av allmänt intresse – ofta rapportering om ekonomisk brottslighet, sexuella trakasserier eller miljöbrott – från sådana som använder sig av SLAPP.