Nyhetsbrevet: Fler söker på Tiktok – vad betyder det för medierna?

I veckans nyhetsbrev:
Reporter påhoppad under reportage.
Relevanta annonser utan kakor.
Elon Musk till Israel.
Tiktok vinner sökfajten med Google.
Trump stämmer medier.

👉 Media.nu på SubstackPrenumerera gratis!

 

MEDIER & JOURNALISTIK 🗞

• En tv-reporter i Boston blev överraskad när en hockeysupporter överföll honom bakifrån med en ovälkommen, aggressiv kram under ett reportage. Reportern skadades inte, och lyckades jaga iväg mannen.

“Jag mår bra. Min fotograf mår bra. Men jag vill vara tydlig med att det inte är OK. Människor du ser på tv jobbar, med ett jobb där vi blir hotade regelbundet. Så när du skriker på oss, springer in i vår direktsändning eller grabbar tag i oss, vet vi inte vad du är där för att göra”, skrev reportern Grant Hermes på Instagram efter händelsen. Där kan du också se klippet med hela händelseförloppet.

• Nästan tre fjärdedelar av brittisk film- och tv-personal upplever att deras egen eller en kollegas säkerhet har äventyrats på jobbet, enligt en ny undersökning. Undersökningen gjordes av en organisation som hedrar minnet av kameramannen Mark Milsome, som omkom under inspelningen av ett bilstunt 2017.


• En brittisk undersökning visar att traditionella medier fortfarande är en viktig källa för vetenskapsnyheter. Ungefär hälften angav tv-nyheter som främsta källa, 34 procent hänvisade till nyhetssajter, 29 procent rikstäckande tidningar och 24 procent radio, enligt Press Gazette.

• New Yorks guvernör Kathy Hochul har undertecknat en ny delstatslag som bland annat ska ge stöd till frilansjournalister – “Freelance isn’t free act”. Lagen ska skydda frilansande och kontraktsanställda, däribland författare och journalister, från att bli lurade på ersättning. Förutom att säkerställa att ersättningar betalas i tid, kommer det att finnas statligt stöd för att hjälpa dem att kräva in obetalda löner, skriver Publishers Weekly.

• Jeff Zucker, som förra året tvingades lämna rollen som vd för CNN efter att han underlåtit att rapportera sin relation med en chefskollega, är på väg tillbaka till mediebranschen. Tv-veteranen försöker ta kontroll över två brittiska tidningar – Daily Telegraph och Spectator. Planen är att även introducera dem i USA, rapporterar New York Times.

För ett par veckor sen var den feministiska sajten Jezebel dödsdömd, och personalen fick sparken. Nu har två köpare dykt upp, och erbjuder sjusiffriga dollarbelopp för att ta över den ikoniska webbplatsen, enligt The Daily Beast.

• The Guardian har kommit på ett nytt sätt att visa relevanta annonser för deras besökare – utan integritetskränkande cookies. “Guardian Light”, som produkten kallas, levererar istället annonser som relaterar till innehållet på sidan. Någon som besöker tekniksidorna kan, exempelvis, komma att se en annons från Sony, skriver Press Gazette.

Guardian uppskattar att runt 30 procent av besökare på webben avvisar alla cookies, medan vissa hävdar att så många som 70 procent klickar “nej tack” till kakorna.


Elon Musk. Foto: Ministério das Comunicações - Brasil via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Elon Musk. Foto: Ministério das Comunicações – Brasil via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

 

• Twitter/X kommer att donera alla intäkter från reklam och prenumerationer som är kopplade till kriget mellan Israel och Hamas till sjukhus i Israel och Röda korset/halvmånen i Gaza. Det skriver Elon Musk i en tweet.

• Idag, måndag, besöker Musk Israel och området kring Gaza, där han bland annat ska träffa familjer vars anhöriga tagits som gisslan av Hamas.

• Elon Musk gjorde allvar av sitt hot och stämde Media Matters, organisationen som avslöjade hur annonser från kända företag placerats intill innehåll som stödde vit nationalism på Twitter/X.

• Twitter/X:s vd Linda Yaccarino skrev i ett pm till sina anställda att rapporterna om antisemitiskt innehåll på plattformen kommer från en “vilseledande och manipulerad artikel”, skriver Hollywood Reporter.

• Elon Musks plattform tjänar pengarvåldsamt innehåll från Hamas, hävdar en grupp demokrater i amerikanska representanthuset i ett brev till Twitter/X. Plattformen har blivit en grogrund för “misinformation och terroristpropaganda”, menar politikerna. Ofta kommer den felaktiga informationen från konton som betalat för premiumverifiering på plattformen, enligt brevet.

• Twitter/X:s globala annonsintäkter kommer att minska till 1,81 miljarder dollar under 2024, vilket är ett kraftigt fall från 4,41 miljarder dollar 2022, när Elon Musk tog över företaget. Plattformen har, enligt en annonsköpare, alltid varit den sämst presterande sociala kanalen – förutom när det gäller att sälja produkter till män, poängterar en annan annonsköpare, till Adweek.


TIKTOK ♥︎ SÖK 🔎

• Google får se upp, för nu har Tiktok blivit mer populär än sökjätten när det gäller sökfrågor inom vissa branscher och områden, enligt en undersökning från mediabyrån Rise at Seven.

Google dominerar fortfarande sökningar som “[X] nära mig”, men när det gäller instruktionssökningar som “hur gör man [X]” har Tiktok tagit på sig ledartröjan. 73 procent av sökningarna på Tiktok var efter information, medan 21 procent var kommersiellt motiverade.

Hela 503 procent fler moderelaterade frågor har Tiktok jämfört med Google, vilket tyder på att konsumenter hellre ser “riktiga” människor visa upp kläder istället för företagens egna modeller, skriver Campaign Asia.

När fler och fler söker på Tiktok istället för Google, och många unga vänder sig till videoplattformen för att få de senaste nyheterna, torde det bli allt viktigare för medier att fundera på sin strategi för att synas där. Det faktum att många mediesajter dessutom fått se sina hänvisningar från Google minska radikalt gör antagligen behovet av nya kanaler än större.

• Tiktok introducerar ett nytt konversationsgränssnitt, i stil med ChatGPT, som kommer att guida användarna till videoklipp de antas vara intresserade av.

• En brittisk Tiktok-komiker blev i tisdags “rostad” av en domare under en rättegång i London: “Uppriktigt, dina spratt är inte roliga”, sa domaren och tillade: ”Dina handlingar orsakade oskyldiga […] betydande skada och oro”, enligt The Guardian. Mizzy, som skämtaren kallar sig på Tiktok, hade brutit mot en tidigare domstolsorder som förbjöd honom att dela videoklipp av människor utan deras samtycke. I ett av klippen i fråga grabbade han tag i en skolpojkes uniform, medan ett annat visade honom slåss med en kortvuxen man. Mizzys straff, utöver domarens häckling, blev 18 veckor i fängelse.

• “Den största antisemitiska rörelsen sedan nazisterna” säger skådespelaren Sacha Baron Cohen om Tiktok.


POLITIK & MEDIA 🏢

• Donald Trump stämmer MSNBC, Reuters och 18 andra medieföretag. Han hävdar att de “samordnade” en felaktig rapport om hans sociala medieplattform Truth Socials förluster. Medierna rapporterade initialt att företaget förlorat 73 miljoner dollar, när det i själva verket “bara” hade förlorat 31 miljoner. Ex-presidenten påstår att han är utsatt för “en enorm mediekonspiration”, skriver The Wrap.

• Fox vd Lachlan Murdoch träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. En “mycket viktig signal” om stöd i en tid då den globala medieuppmärksamheten förflyttats, enligt Ukraina.

• Mosab Abu Toha, en palestinsk författare som bland annat publicerats i tidningen New Yorker, är åter fri efter att han gripits av israeliska försvarsmakten vid Rafah-gränsövergången mellan Gaza och Egypten den 19 november. Flera organisationer och individer inom litteraturvärlden kämpade för hans frisläppande, skriver Publishers Weekly.


FILM & TV 📺

• Skådespelerskan Melissa Barrera fick sparken från skräckfilmen “Scream VII” efter att hon skrivit på sociala medier att Gaza “behandlas som ett koncentrationsläger”, enligt Hollywood Reporter. På Twitter/X har användare uppmanat till bojkott av filmen, samt vädjat till andra skådespelare att lämna projektet i solidaritet, rapporterar Euronews.

• Agenturen UTA vill inte längre representera skådespelerskan Susan Sarandon efter att hon deltog i en pro-palestinsk manifestation och sa: “Det finns många människor som är rädda, som är rädda för att vara judar just nu, och får smaka på hur det känns att vara muslim i detta land, som så ofta utsätts för våld”, skriver CNN.

• Deltagare i dokusåpan “Squid Game: The Challenge” på Netflix hotar med rättsliga åtgärder mot företaget och dess producenter efter de fått “hypotermi”, det vill säga en för låg temperatur i kroppens inre, och andra “skador” under inspelningen, skriver The Guardian och Hollywood Reporter.

• David Letterman återvände till Ed Sullivan-teatern i New York – för första gången sedan han lämnade programledarjobbet på “The Late Show” 2015. Den här gången som gäst hos efterträdaren Stephen Colbert.

• Netflixserien “Black Mirror” får en sjunde säsong, enligt Deadline. Den sjätte säsongen gick in på Netflix topp-tio-lista i 92 länder när den hade premiär i juni.

• Amerikanska kabelkanalen TBS har lagt ner tv-serien “Miracle Workers” med Daniel Radcliffe och Steve Buscemi efter fyra säsonger, skriver TV Line. Den fjärde säsongen fick premiär på HBO Max i Sverige den 10 juli 2023.


Tack för att du läste veckans nyhetsbrev – dela det gärna med en vän eller kollega!

Följ Media.nuLinkedIn, Bluesky, Twitter/X eller Facebook så missar du inget under veckan.

 

Inte prenumerant än? Här nedan blir du det – helt gratis!