Feministiska sajten Jezebel lägger ned – efter 16 år

Jezebel, en amerikansk feministisk nyhets- och kultursajt, läggs ned efter 16 år.
På torsdagen meddelade ägaren att de stänger sajten och säger upp personalen.
23 personer får lämna företaget.

Ägaren G/O Media hänvisade till “ekonomisk motvind” och ändrade publikprioriteringar i ett memo till personalen, enligt New York Times.

I sitt meddelande till personalen, som Variety återgett, skriver G/O Medias vd Jim Spanfeller:

“Den här veckan tar vi det mycket, mycket svåra beslutet att avbryta publiceringen av Jezebel. Få beslut under min karriär har varit så plågsamma”.

G/O Media försökte under en tid att hitta en ny ägare till Jezebel, enligt sajten Axios, men försöken var fruktlösa.

Jezebel lanserades i maj 2007 och hade i december samma år 10 miljoner sidvisningar per månad. Då ingick sajten i Gawker Media, och var nätverkets 14:e blogg. Enligt grundaren, och dåvarande chefredaktören, Anna Holmes startades Jezebel för att ge Gawkers kvinnliga läsare, som då utgjorde hela 70 procent av läsekretsen, bättre material. Man ville också vara en feministisk motpol till traditionella kvinnotidningar. Tre år efter starten hade Jezebel fler besökare än sin modersajt.

Den sista ordinarie chefredaktören för Jezebel, Laura Bassett, slutade i augusti i år. Då skrev hon på Twitter/X:

“Jag har motvilligt sagt upp mig från Jezebel, eftersom företaget som ägde oss vägrade att behandla min personal med grundläggande mänsklig anständighet. Jag kommer att älska och stödja mina skribenter till slutet och är så tacksam för att jag fick leda sajten genom slutet av Roe [v. Wade, fallet som gav rätten till fri abort i USA 1973, red. anm]”.

På torsdagen kommenterade hon nedläggningen:

“Självklart kokar jag och har för mycket att säga om detta ämne. Men för tillfället vill jag bara säga att mitt hjärta är med hela Jez-personalen som precis blivit uppsagda, inklusive otroliga abort-reportrar vid en tidpunkt då takten inte kunde vara mer relevant för nationell politik. Snälla, anställ dem”.

Grundaren Anna Holmes säger till New York Times att hon fortfarande bearbetar nyheten. Hon känner sorg, tacksamhet såväl som stolthet.

– Jag känner mig tacksam för att jag fick möjligheten att skapa den där sajten tillsammans med ett gäng andra smarta, intressanta, roliga kvinnor.

Uppsägningarna kommer att påverka 23 personer. G/O Medias redaktionschef, Merrill Brown, kommer också att lämna företaget.