Nej, Simpsons förutspådde inte Twitters nya logo och namn “X”

På Twitter, förlåt X, cirkulerar ett rykte att nätverkets nya logotyp, X:et, förutspåddes av tv-serien Simpsons redan 2012.

Faktagranskarsajten Snopes kan dock bekräfta att bilden som påstås visa X-logon på en tecknad smartphone har manipulerats.

Bilden härstammar från episod 21, “Ned ’N Edna’s Blend”, från seriens 23:e säsong.

Snopes har nyligen avfärdat en annan falsk Simpsons-förutsägelse – tidigare i juli faktagranskade man ett rykte som hävdade att den klassiska tv-serien förutspådde logon för Metas “Threads”.

Twitter gjorde över en natt sin rebranding från den klassiska blå fågeln till ett stiliserat X – som projicerades på fasaden till huvudkontoret i San Francisco, och numera även syns på företagets sajt.

Namnbytet har lett till många diskussioner på den sociala medieplattformen.

Ett ämne rör vad man nu ska kalla själva akten att skriva ett inlägg. På engelska har det kallats “tweet” och skulle nu kunna bli “xeet”. En annan populär hashtag är “xitter”, en spin på företagsnamnet.

“X” kan uttalas “sh” på fornspanska, vilket har lett till en hel del memes och hånskratt från irriterade användare.

Twitters ägare Elon Musk har länge varit smått besatt av “X” som en identitet. Hans andra startup hette X.com, innan den senare blev PayPal. Musk har också använt “X” i namnet på rymdbolaget SpaceX och i Teslas första bilmodell. Han döpte nyligen sitt nya AI-företag till xAI, skriver Andrew Ross Sorkin i New York Times nyhetsbrev “DealBook”.