Ikea stäms för katalog utan kvinnor

Ikea i Israel stäms för att man “raderat” kvinnor och flickor ur sin katalog.

Möbelföretagets specialkatalog för ultra-ortodoxa utlämnade medvetet kvinnor från bilderna. “Detta har potential att skada kvinnor”, står det i den grupptalan som Israel Religious Action Center lämnat till Jerusalems tingsrätt.

I stämningen kräver gruppen ett skadestånd på flera miljoner dollar. Detta är första gången ett internationellt företag har stäms för denna typ av diskriminering i Israel, enligt Israel Religious Action Center. Stämningen riktas dock mot Ikeas israeliska gren och dess chef Shuki Koblenz, skriver Haaretz 🔑.

“Den totala uteslutningen av kvinnor och flickor från katalogen skickar ett allvarligt och besvärande budskap att kvinnor inte har något värde och att det är något fel med deras närvaro, även i familjerummet som beskrivs i katalogen”, står det i stämningen.

Den aktuella katalogen distribuerades under 2017, och sedan dess har Ikea lovat att inte producera kataloger som utesluter kvinnor. En senare katalog uteslöt helt sonika bilder på människor överhuvudtaget. Det svenska huvudkontoret hade inte blivit informerade om den lokala katalogen i förväg, och bad omedelbart om ursäkt för den.