Varför dricker svenskar så mycket kaffe?

Vem bryr sig om Sverige? En hel del, tydligen. Frågorna om det konstiga, kalla landet i norr är många och kommer från hela världen. Idag inleder vi serien “Saker folk undrar om Sverige” – de bästa och galnaste frågorna om vårt avlånga land. Vi börjar med det svenskaste av allt – kaffe … och får svaret på var ordet “fika” kommer från.

Frågan “Why do Swedish people drink so much coffee?” kommer från sajten Quora. Det mest utförliga svaret står Mark, som bor i Sverige, för.

Han skriver att drycken populariserades av Karl XII år 1678, då kungen sägs ha tagit med sig seden att dricka kaffe från Turkiet. Enligt Marks källor kokade hans höghet tre liter varje dag. Bönder snappade upp nymodigheten och såg den som en bra ursäkt för att ta pauser från det hårda jobbet på fälten. Att kaffet gav både värme och ny energi var ju heller inte någon nackdel… Det sägs också att ordet fika kommer från en omkastad form av bonnspråket för kaffe, nämligen “kaffi”

Kjell, som titulerar sig infödd svensk, skriver att vi bor i ett land med mycket mörka vintrar, något som gör att energinivåerna sjunker. Således behöver vi kaffe, annars skulle många av oss vara alldeles för trötta.

Heidi, självutnämnd skandinavisk kaffemissbrukare, konstaterar det uppenbara:

“Eftersom det är gott 😉”