Politik segt på nätet

Många av de svenska partierna får underkänt när webbprestandaföretaget Apica testar hur lång tid det tar att ladda hem deras webbsajter.

Bäst av riksdagspartierna klarar sig Vänsterpartiet, tätt följda av Moderaterna. Även Miljöpartiets sajt är relativt snabbladdad. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ligger i mittfältet, medan Folkpartiet och Centerpartiet hamnar på jumboplats. Av partierna utanför riksdagen är Sverigedemokraterna sämst och Junilistan bäst. Piratpartiet klarar sig också bra, medan Feministiskt initiativ inte går alltför snabbt.

”Svarstiderna är för långa, enligt min mening. Max tre sekunder bör de vara. De långa svarstiderna beror på att webbmakarna inte kan avhålla sig från att lägga in filmer och högupplösta bilder som saktar ner nedladdningen, samt på att de använder olika externa tjänster som de inte har kontroll över. Allt annat lika är det förstås önskvärt med korta svarstider eftersom internetvana och otåliga människor lätt lämnar en hemsida om den tar för lång tid att ladda ned”, säger Sven Hammar, vd för Apica i ett pressmeddelande.

Många filmer

”Kardinalfelet är att partiernas webbmakare ofta använder externt innehåll utan urskiljning till sina hemsidor. Exempelvis använder FI den fria tjänsten Bambuser för all sin video, vilket gör vissa filmer uppenbart långsamma. Centerpartiet har också många filmer och ett externt innehåll som inte laddas optimalt. Folkpartiet lider av att ha stora icke optimerade bilder på sin hemsida, och SD gör ett grovt misstag genom att ha en 6 megabyte stor video på sin startsida”, fortsätter Hammar.

Här är de genomsnittliga svarstiderna för alla partiers webbsajter:

Vänsterpartiet 1,87 sekunder
Socialdemokraterna 3,75 sekunder
Miljöpartiet 2,31 sekunder
Centerpartiet 5,40 sekunder
Folkpartiet 5,47 sekunder
Moderaterna 2,10 sekunder
Kristdemokraterna 3,47 sekunder

Feministiskt initiativ 5,22 sekunder
Junilistan 1,02 sekunder
Piratpartiet 2,97 sekunder
Sverigedemokraterna 12,14 sekunder