Facebook och Bing söker tillsammans

Facebook och Microsoft gillar varandra ännu bättre. De båda företagen fördjupar nu sitt samarbete kring söktjänster. Nu kan du se vad dina vänner gillar direkt i sökresultaten på Bing.

Bing, Microsofts sökmotor, kommer att lägga till mer av Facebooks sociala innehåll i sina sökningar. Från och med idag (åtminstone i den amerikanska versionen av Bing) försöker sökmotorn att upptäcka ditt Facebook-konto och du kommer automatiskt att se länkar som dina vänner har ”gillat” i sökresultaten.

Om du till exempel söker efter restauranger och någon av dina vänner har ”gillat” en viss restaurang kommer den att visas som ett sökresultat tillsammans med namn och bild på din vän. Samma sak skulle kunna dyka upp för filmer och nyhetsartiklar.

Snart kommer funktionen att utökas till att innefatta experter. Om någon du känner, eller någon annan som har en offentlig Facebook-profil, har ”checkat in” på en restaurang flera gånger eller ”taggat” flera foton därifrån kan de dyka upp som en expert i sökningarna.

Varnar först

Bing kommer att varna sina användare de första gångerna man använder data från deras Facebook-konton med en popup-ruta som låter folk stänga av funktionen. Man kan även stänga av detta i Facebooks sekretessinställningar.

Samarbetet gäller även personsökningar. När du söker efter en person kommer Bing att undersöka vilka du känner på Facebook, och vilka de i sin tur är vänner med. Därefter svarar sökmotorn med de resultat som ligger närmast din sociala cirkel. Enligt Microsoft är endast 20 procent nöjda med dagens resultat av personsökningar, något man nu hoppas bättra på. [Via Tech Crunch]

Uppdatering: Video – Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kommenterar.

Mark Zuckerberg om Bing