Nyhetsbrevet: Reporter svarade på sexistiskt mail – blev viral

I veckans nyhetsbrev:
• Sajterna med flest prenumeranter.
• Oljeföretag sponsrar mediejättar.
• Närmare 100 journalister dödade under året.
• Threads släpper in svenska användare.
• Vilka medier är “stygga” och “snälla”?

👉 Media.nu på SubstackPrenumerera gratis!

 

MEDIER & JOURNALISTIK 🗞

En kanadensisk tv-reporter blev viral efter att hon gett en tittare som kritiserat hennes utseende svar på tal.

– Jag ska bara svara på ett email som jag precis fick där det står: “Grattis till din graviditet. Om du ska ha på dig gamla busschaufförsbyxor måste du förvänta dig mail som detta”, sa reportern Leslie Horton i direktsändning.

– Så tack för det. Ehm, nej, jag är inte gravid. Jag förlorade faktiskt min livmoder på grund av cancer förra året. Och så här ser kvinnor i min ålder ut, svarade hon, skriver TV Spy.

Ögonblicket blev viralt efter att en tittare postat klippet på Tiktok.


Press Gazette har kartlagt vilka digitala nyhetssajter som har flest betalande prenumeranter. Ohotad etta är New York Times med 9,41 miljoner prenumeranter, därefter kommer företagets sportfokuserade sajt The Athletic med 4,2 miljoner på andra på plats. På tredje plats ligger Wall Street Journal med 3,5 miljoner och Washington Post är fyra med 2,5 miljoner. Substack tar sig in på plats sex med 2 miljoner prenumeranter som betalar för något av alla nyhetsbrev som finns på plattformen.

Svenska Readly har ökat sina betalande prenumeranter runt om i världen med 3 procent sedan förra kvartalet, och har nu 460 686 kunder vilket förärar dem plats nummer 21 på listan. Rankningen omfattar engelskspråkiga digitala plattformar med fler än 100 000 prenumeranter. Totalt 37 mediesajter kvalade in på listan – tillsammans har de 39,5 miljoner prenumeranter.


Medianlönen för New York Times reportrar och korrespondenter är 161 000 dollar (nästan 1,7 miljoner kronor), enligt tidningens fackklubb. Kritiker och kolumnister har en medianlön runt 175 000 dollar (över 1,8 miljoner kronor), rapporterar Semafor.


Stora oljeföretag sponsrar mediejättar som Reuters och New York Times – vilka i gengäld producerar reklam, podcasts, nyhetsbrev och evenemang åt dem, enligt en ny rapport från Drilled och DeSmog, två klimatgranskargrupper.


Ett offer i terrorattackerna den 7 juli 2005 i London samt en ex-minister har gjort upp med News UK, utgivaren av tidningarna Sun och News of the World. De båda, som drabbades av avlyssningsskandalen som skakade brittisk media 2005–2007, har fått en ursäkt och ett “betydande skadestånd”.


Tucker Carlson, tidigare Fox News, har börjat bygga upp en bas av betalande prenumeranter i sitt nya medieföretag, som snart ska lanseras, rapporterar Reuters.

– Vi har öppnat vår sida för medlemskapsförsäljning. När vi är säkra på att alla system fungerar bra kommer lanseringen att följa, säger Neil Patel, medgrundare och vd för det nya företaget, till nyhetsbyrån.

Betalande prenumeranter kommer få tillgång till exklusivt innehåll och bakom-kulisserna-material. Vad det kommer att kosta att vara medlem är oklart.

Tucker Carlson kommer att fortsätta med gratis innehåll på Twitter, där han tidigare intervjuat bland annat Donald Trump – en intervju som enligt plattformens statistik hade fler än 74 miljoner visningar.


• Rysk polis efterlyser den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, en frispråkig kritiker av Vladimir Putin, och anklagar hen för spridning av falsk information om den ryska armén.

• En grupp demokratiska kongressledamöter i USA introducerade förra veckan ett nytt lagförslag som ska bekämpa ökningen av bokförbud i skolor. “Fight Book Bans Act” syftar till att hjälpa skolor med finansiering för att försvara sig när böcker och utbildningsmaterial hotas av censur i olika amerikanska delstater, skriver Publishers Weekly.

• Nästan 100 journalister har dödats och 400 fängslats under 2023, enligt en rapport från International Federation of Journalists (IFJ). 68 journalister har dödats i kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas – fler än i någon annan väpnad konflikt på över 30 år.

• “Trump och hans allierade hotar med vedergällning mot pressen. Deras hotfulla ord ska inte ignoreras”, skriver CNN:s Oliver Darcy.


Omkring 750 Washington Post-journalister gick i torsdags ut i en dygnslång strejk, den första sedan 1975. Facket skriver på Twitter att man har förhandlat med sina chefer i 18 månader utan framgång: “Företaget vägrar att betala oss vad vi är värda”.


• Storbritanniens konservativa parti twittrade en bild på en BBC-journalist, som skämtsamt gjorde en obscen gest i direktsändning, för att attackera rivalerna i Labourpartiet. Tilltaget har både hyllats och fördömts av konservativa parlamentsledamöter.

• Källor inom BBC uttrycker oro över att företagets budget kommer att minska med 90 miljoner pund (cirka 1,2 miljarder kronor) när licensavgiften inte höjs i linje med inflationen.


Metas nya app Threads släpps på torsdag. Foto: Skärmdump från Apples App Store
Metas app Threads blir tillgänglig i Sverige på torsdag. Foto: Skärmdump från Apples App Store

 

TECH & SOCIALA MEDIER🧑‍💻

På torsdag, den 14 december, släpper Threads in användare i Sverige. Metas “twitterdödare” slog upp portarna för i stort sett hela världen redan i juli i år, men lämnade EU-länderna utanför på grund av oro för unionens integritetslagar.

• Threads är en plattform att experimentera på – men är det värt för nyhetsmedier att investera i den?

• Det ursprungliga namnet för “Threads” var “Textagram”, avslöjade chefen för Instagram, Adam Mosseri.


En ny amerikansk undersökning, som citerats av flera kända republikaner samt Elon Musk, sägs visa att Tiktok gör sina användare antisemitiska. Men företaget som gjort undersökningen hävdar att man inte analyserat materialet, utan bara lämnat över rådata till techprofilen Anthony Goldbloom, som själv analyserat och postat sina slutsatser på Twitter. Semafor har mer.


• Elon Musk kräver att Disneys vd Bob Iger får sparken efter att företaget slutat annonsera på Twitter. “Walt Disney vänder sig i sin grav över vad Bob har gjort mot hans företag”, twittrade Musk.

• Twitters tidigare chef för informationssäkerhet har stämt företaget, som numer går under namnet X, och hävdar att han sparkats för att han motsatt sig budgetnedskärningar efter att Elon Musk tog över plattformen. Musks nedskärningar skulle hindra företaget från att följa en uppgörelse gällande integritet och informationssäkerhet man gjort med amerikanska myndigheter, enligt stämningen.


• Youtube har presenterat de mest eftersökta videoklippen på plattformen under 2023. Artificiell intelligens, Israel-Palestina och “Skibidi Toilet” var några av de amerikanska tittarnas toppämnen. Mr Beast var den mest populära videoskaparen.

• En youtuber får sex månaders fängelse för att han iscensatt en flygkrasch under en videoinspelning.


• En spansk medieorganisation stämmer Meta för illojal konkurrens och kräver över 550 miljoner euro, på uppdrag av 83 spanska medier. Man hävdar att sociala medier-jätten gjort “systematiska och massiva överträdelser av europeiska dataskyddsförordningar” mellan 2018 och 2023.

• Meta får kritik för krypterade Facebook-meddelanden. “Kryptering på plattformar utan möjlighet att upptäcka material med sexuella övergrepp mot barn […] kommer omedelbart att förlama skyddet av barn online”, enligt amerikanska organisationen National Center for Missing & Exploited Children.


De flesta nyhetschefer tror att generativ AI gynnar redaktioner. Studien “Changing Newsrooms 2023” visar också att flexibelt distansarbete har blivit normen hos två tredjedelar av redaktionerna, skriver Journalism.co.uk.

• IBM och Meta bildar “AI Alliance” tillsammans med 50 företag och organisationer för att främja artificiell intelligens med öppen källkod.

• Claude, Grok, Gemini, GPT, Bard och Q – kan du hålla reda på alla AI-namn?

• Så skiljer sig AI-regleringen mellan USA och EU – Worklife rapporterar.


FILM & TV 📺

Så gott som samtliga hushåll i den lilla staden Jackson, i den amerikanska delstaten Louisiana, förlorade i ett slag tillgång till både kabel-tv och internet. 2 700 abonnenter förlorade sin uppkoppling när den lokala kabel-tv-operatören helt enkelt lade ner verksamheten utan förvarning, skriver Policyband. När kunder ringde företaget möttes de av en inspelning som sade: “Bailey Cable [har] stängt sina dörrar. Om du har förlorat din tjänst kommer den inte att återställas. Det blir ingen fakturering för december månad. Vi tackar dig”.

Den senaste tiden har flera mindre kabel-tv-aktörer i USA blivit tvingade att lägga ner när streamingtjänster blir alltmer dominerande. De flesta ger dock en förvarning till kunderna, något som är norm i branschen.

“Traditionella kabel-tv-tjänster är inte längre ett hållbart alternativ i små samhällen”, skrev Mid-Rivers Communications i Montana när de informerade abonnenterna om nedläggningen av sitt nät.


• Det är allt för tyst i Hollywood, skriver The Hollywood Reporter. Branschen förväntade sig en störtflod av pitcher efter manusförfattarstrejken, men den har ännu inte dykt upp.

• Jobben inom filmbranschen i Hollywood har minskat med nästan 20 procent i år – och det beror inte bara på strejkerna, visar en ny studie. I oktober var 24 799 personer färre anställda, jämfört med april.


Sky News i Australien lanserar en streamingtjänst för sina nyhetskanaler nästa år. Fem australiska dollar, cirka 35 kronor, per månad ska det kosta, och då får man tillgång till fyra kanaler, skriver Media Week.


Amerikanska organisationen Parents Television and Media Council (PTC), ungefär Föräldrarnas tv- och medieråd, gör varje år en lista över vilka medieföretag som varit “stygga” respektive “snälla”. Apple TV+ och den konservativa streamingtjänsten Bentkey, som producerar barnprogram, framhålls som snälla medan HBO och Meta anses vara stygga.

HBO “marknadsför explicit innehåll för vuxna till barn och tonåringar”, skriver PTC i ett pressmeddelande och fortsätter förargas över att företaget visar ”‘Naked Attraction’ med ocensurerade helt nakna tävlande, och har förlängt tonårsinriktade [serien] ‘Euphoria’ med ytterligare en säsong av droger och fördärv”.


• Norman Lear, amerikansk manusförfattare och tv-producent, avled i tisdags, 101 år gammal. Han var den som introducerade politiska och sociala kommentarer i sitcom-genren, skriver New York Times. “Under samma tak” (“All in the Family”) och andra av Lears produktioner visade att “det var möjligt att vara såväl dagsaktuell som rolig och samtidigt locka miljontals tittare”, skriver tidningen.

• Jane Seymour vill väcka liv i 90-talsserien “Doktor Quinn”, där hon spelade huvudrollen som 1800-talsläkaren Michaela Quinn. Det är dock svårt att hitta någon kanal som vill sända serien, skriver The Messenger.

• Den franska filmen “Anatomy of a Fall” i regi av Justine Triet vann stort på den 36:e europeiska filmgalan. Filmen kammade hem priserna för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll för Sandra Hüller, rapporterar Euronews.


Tack för att du läste veckans nyhetsbrev – dela det gärna med en vän eller kollega!

Följ Media.nuLinkedIn, Bluesky, Twitter/X eller Facebook så missar du inget under veckan.

 

Inte prenumerant än? Här nedan blir du det – helt gratis!