Slut med gratis Twitter: Nyhetsbrevet från Media.nu är här

Idag är det allra första nyhetsbrevet från Media.nu här.
Vi sammanfattar de senaste dagarnas mest intressanta medienyheter från världen utanför Sverige.
Läs här, på Substack eller i din inbox!

👉 Media.nu på SubstackPrenumerera gratis!

Expressen är i blåsväder efter att ha publicerat namnet på en 22-åring man som häktats för ett mord i Jordbro i september.

I Storbritannien har medier ofta namngivit brottsmisstänkta efter arrestering (motsvarar gripen i Sverige), om man bedömde att det fanns ett allmänintresse. Efter flera uppmärksammade fall, där utgivare blivit skadeståndsskyldiga, har brittiska journalister blivit mer restriktiva med namnpubliceringar, rapporterar Press Gazette.Twitter, eller X, kommer att dela upp sin premiumtjänst i tre nivåer – Basic, Standard och Plus. Skillnaden mellan de olika nivåerna kommer bland annat vara hur många annonser användarna behöver skrolla förbi, skriver The Verge. Det är enligt sajten oklart om det kommer att finnas någon gratisversion av Twitter/X kvar.


  • Twitter vill ta bort gilla och “retweet” – bara antal visningar kvar
  • Instagram får nya funktioner – födelsedagsfirande ska locka yngre användare
  • Netflixdokumentär gav David Beckham en halv miljon nya följare

Amerikanska motsvarigheten till svenska finansinspektionen, Securities Exchange Commission (SEC), stämmer miljardären Elon Musk för att få honom att vittna i utredningen kring hans köp av sociala medieplattformen Twitter (som han sedemera döpt om till “X”). Det rapporterar New York Times.


YouTube gjorde i somras det lättare att komma med i deras partnerprogram, som tillåter videomakare att tjäna pengar på sitt innehåll, på några utvalda testmarknader. Nu kan medborgare i ytterligare 23 länder ansöka om att gå med redan när man har 500 prenumeranter. Bland annat Danmark finns med i den nya listan av länder. För svenskar gäller dock fortfarande att man måste ha minst 1 000 prenumeranter innan kronorna kan börja rulla in.


En amerikansk stjärnproducent, som ligger bakom flera kända tv-serier, har stämts för påstådda sexuella trakasserier och övergrepp. Dessa ska ha skett under inspelningen av en dokumentärserie 2021, rapporterar The Wrap.

Den målsägande, även han producent, hävdar att stjärnproducenten upprepade gånger pressade sin penis mot hans rygg under förespeglingen att han skulle ge honom ryggmassage, skriver The Daily Beast.

Stjärnproducenten meddelar via sin advokat att han själv planerar att stämma sin kollega för förtal.Disney för preliminära diskussioner om att sälja sina tv- och streamingverksamheter i Indien. Två av intressenterna är de indiska miljardärerna Gautam Adani och Kalanithi Maran, skriver The Economic Times. Bland verksamheterna finns den regionala streamingtjänsten Disney+ Hotstar samt en mängd sporträttigheter.


Komikern och programledaren Bill Maher gick till hårt angrepp mot komikern Hasan Minhaj i senaste avsnittet av hans show “Real Time”.

Minhaj beskylldes nyligen i en granskande artikel för att ha fabricerat flera personliga och politiska historier som han använder i sina ståuppföreställningar. Bill Maher jämställde komikerkollegans beteende med hur Donald Trump förhåller sig till sanningen.

Minhaj har tidigare anklagat Bill Maher för islamofobiska uttalanden, något den senare hävdar är helt taget ur luften.


  • “Glad och överraskad”: Norska författaren och dramatikern Jon Fosse får årets Nobelpris i litteratur
  • Fotografen Henri Dauman är död – känd för sina porträtt av Marilyn Monroe och Elvis Presley

Tack för att du läste vårt första nyhetsbrev.

Vi hörs snart igen!

Inte prenumerant än? Här nedan blir du det – helt gratis!