Varningen: Nytt lagförslag hotar journalister och deras källor

Ett lagförslag om onlinesäkerhet som just nu behandlas i det brittiska parlamentet utgör ett stort hot mot journalister och deras källor. Det varnar vd:n för den säkra meddelandetjänsten Element i en intervju med Press Gazette.

Den föreslagna onlinesäkerhetslagen skulle tillåta den brittiska regeringen att skanna privata meddelanden genom en bakdörr till säkra meddelandeappar som Element, Whatsapp och Signal, skriver Press Gazette. Lagen riktar in sig på att avlyssna kriminella och terrorister, men dessa krypterade appar används också som ett relativt säkert sätt för journalister att hålla kontakten med visselblåsare.

Lagstiftningen diskuteras för närvarande i brittiska överhuset.

Elements vd Matthew Hodgson varnade i intervjun att “när skanningsfunktionerna väl är på plats kan de användas för att söka efter vad som helst”. Brottsbekämpande organ skulle när de skannar meddelandetjänsterna efter nyckelord lätt kunna se journalisters kommunikation.

Hodgson sa vidare att om lagen antas i sin nuvarande form, skulle Element och andra appar inte ha någon anledning att fortsätta att erbjuda sina tjänster i Storbritannien – eftersom de inte längre skulle vara säkra.

“Om lagförslaget om onlinesäkerhet går igenom kan varenda onlinekonversation komma att bli övervakad, vilket placerar oss på samma arena som andra regeringar vi vet övervakar sina medborgares konversationer – Kina, Ryssland och Nordkorea”, sa Hodgson.

Läs hela intervjun på Press Gazette.