Så får du en magisk knapp på din iPhone – helt gratis

Har hemknappen eller låsknappen på din iPhone gått sönder? För dyrt att laga? Då ska du läsa vidare. Även om alla knappar fungerar som de ska kan du ha nytta av detta trix.

Om hemknappen på din iPhone har gått sönder blir det enda sättet att ta sig ur en app att starta om telefonen. Det blir också svårt att ta en skärmdump. Att byta knappen kostar minst några hundralappar, och gör du det hos en icke-auktoriserad verkstad riskerar du att Touch ID inte fungerar efter reparationen.

Men det finns ett knep att ta till – och det kostar inte en enda krona. Den här funktionen kan ersätta alla trasiga, fysiska knappar på din telefon eller padda.

Börja i “Inställningar”

I “Inställningar” på din iPhone (eller iPad) går du in på “Allmänt”, och sedan “Hjälpmedel”. Skrolla sedan ner och gå in på “AssistiveTouch”, och slå på det översta reglaget. Detta aktiverar din nya, virtuella knapp.

Lite längre ner, under “Anpassade åtgärder” väljer du vad knappen ska göra.

AssistiveTouch inställningar på iPhone. Foto: Skärmdump

“Enkelt tryck” avgör vad knappen ska göra vid, precis som det låter, ett enkelt tryck på den. Om hemknappen är trasig är “Hem” ett bra val här. Vips, så har du en hemknapp igen, den här gången på skärmen. Tyvärr fungerar inte kombinationen virtuell hemknapp + låsknapp för att ta en skärmdump, men du kan ställa in den funktionen på något av valen nedan istället.

Flera funktioner

“Tryck snabbt två gånger” gör att du kan ställa in en annan funktion som aktiveras när du dubbeltappar på knappen. “Ljud av” till exempel, vilket gör att knappen fungerar på samma sätt som mute-knappen på sidan av telefonen, som kan vara lite svår att komma åt ibland.

“Långt tryck” låter dig välja en tredje funktion som aktiveras när du håller inne din nya knapp. “Lås skärmen”, till exempel.

När du slår på “AssistiveTouch” lägger sig knappen på en förvald plats på skärmen, men du kan enkelt flytta runt den med fingret. Du kan också ställa in hur mycket den ska synas när den inte används under “Synlighet vid inaktivitet”.