Brandbilen som blev utan data

När Trump-administrationen upphävde nätneutralitetsreglerna i USA, som förhindrade internetoperatörer från att blockera och strypa hastigheten på nätet, varnade många för konsekvenserna. Nu har ett av de första offren blivit kända – en brandkår som bekämpade skogsbränderna i Kalifornien.

Brandkåren i Santa Clara betalade operatören Verizon för obegränsad data, men fick hastigheten strypt till krypfart – mitt under bekämpningen av skogsbranden i nationalparken Mendocino, den största i Kaliforniens historia. Brandbilen som drabbades fungerade som ledningscentral för räddningsinsatsen, skriver sajten Ars Technica.

Verizons kundtjänst vägrade att återställa hastigheten tills brandkåren hade uppgraderat och betalat för ett dyrare abonnemang.

“Verizons representant bekräftade strypningen, men snarare än att återställa oss till en normal dataöverföringshastighet, uppgav de att brandkåren skulle behöva byta till en ny dataplan för mer än dubbla kostnaden, och de skulle bara ta bort strypningen efter att vi kontaktat avdelningen som hanterar fakturering och bytt till den nya dataplanen”, skriver Santa Claras brandchef Anthony Bowden i en rapport.

Episoden med brandkåren i Santa Clara har lämnats som bevis i en stämningsansökan som syftar till att återinföra federala nätneutralitetsregler i USA. Reglerna hade ursprungligen införts under president Barack Obama och upphävdes under Donald Trump av ordföranden för FCC, Ajit Pai.

Var? Mendocino National Forest, USA