Skolstrejk för busskort

Politiska skolstrejker hör inte till vanligheterna i Sverige. Men i Örebro uppmanar nu Ung Vänster till strejk för att visa missnöje med att busskorten dragits in för gymnasieeleverna.

I veckan gick Västerpartiets ungdomsförbund ut med en uppmaning på Facebook. De manar eleverna att stanna hemma på måndag för att på så sätt protestera mot att busskorten dragits in. På fredagskvällen hade 500 personer anslutit sig till aktionen.

”Beslutet om busskorten är helt idiotiskt. Vi ungdomar ska drabbas samtidigt som Örebro kommun är med och satsar 17 miljoner kronor på det där kungajippot”, säger Markus Allard ordförande för Ung Vänster i Örebro till Nerikes Allehanda.

Örebro kommun har beslutat att elever som har mindre än sex kilometer till skolan inte längre ska få gratis busskort. På det sparar kommunen 3,4 miljoner kronor.

”Det visar vilka prioriteringar borgarna gör – att ge till dem som har och ta från dem som inte har, i det här fallet från oss unga”, fortsätter Allard. Enligt honom är många är riktigt förbannande över situationen, och vill visa det. Ung Vänster i Örebro har fått 104 nya medlemmar under förra veckan.