Varumärken kan ta över Facebook-sidor

Facebook har börjat låta varumärken göra anspråk på communities som de inte har kontroll över. Ett företag kan från och med nu ”ta över” en sida på Facebook som handlar om ett av deras varumärken.

För att ta kontroll över en sida behöver man bara gå till den aktuella sidan och klicka på länken ”Is this your page?”. När man klickar på länken tas man igenom en kontrollprocess, som ska säkerställa att man verkligen äger varumärket i fråga. Under helgen dök hjälpsidor upp på Facebook som förklarade processen. Dessa försvann senare, men funktionen finns kvar, skriver sajten All Facebook.

Företagen kan dock inte göra anspråk på ett obegränsat antal sidor. Upp till fem stycken sidor kan slås ihop med deras egen Facebook-sida eller grupp. Man kan inte heller slå samman vilka sidor som helst. Enligt de hjälpsidor fanns tillgängliga under helgen skulle det till exempel vara okej för Nike att slå samman en community om Nike med deras officiella sida, medan det inte skulle vara tillåtet att koppla ihop ”Nike Shoes” med den allmänna Nike-sidan.

Vad vi har kunnat se finns funktionen ännu inte tillgänglig i den svenska versionen av Facebook.