Trerätters måltid i ett tuggummi

Willy Wonkas tuggummi kan bli verklighet. Forskare har tagit fram en metod för att trycka in smaker motsvarande en trerätters måltid i ett enda tuggummi.

Forskarna vid Institute of Food Research i Norwich i England har utvecklat en teknologi som kan lagra olika smaker i mikroskopiska kapslar. Dessa kapslar kan designas för att släppa ut smakerna vid olika tidpunkter. Upphovsmännen hävdar att denna metod skulle kunna användas för att tillverka en verklig version av Willy Wonkas trerätters tuggummi, som beskrivs i Roald Dahls berömda barnbok ”Kalle och chokladfabriken”.

De mikroskopiska kapslarna utvecklades från början för att leverera mediciner till specifika delar av matsmältningssytemet, men nu vill forskarna i Norwich använda dem till det ”magiska” tuggummit.

Vissa kapslar skulle, efter exempel från sagan, kunna fyllas med smaken av tomatsoppa, och skulle öppnas av bara kontakten med saliv i munnen. Andra kapslar skulle kräva att man tuggade lite på gummit för att släppa ut smaken av rostbiff. Avslutningsvis skulle desserten, smaken av blåbärspaj, släppas ut längre fram av kapslar som kräver intensivt tuggande för att öppnas. [Via Telegraph]

Så här fungerade tuggummit i filmen ”Kalle och chokladfabriken” från 1971: