Talman med stöd av SD

Moderate Per Westerberg valdes till riksdagens talman med stöd av Sverigedemokraterna. SD fick dock inget gehör för sitt eget förslag till andre vice talman från något parti.

Mona Sahlin och Peter Eriksson. Bild från riksdagens webbtv.Mona Sahlin fick rollen som ”fru tjänstgörande ålderspresident” i riksdagen och därmed ordförande för valet av talman. Under lämnadet av röstsedlarna var riksdagsledamöterna som en skolklass på klassresa. Ledamöterna blev alltmer högljudda och fru ålderspresidenten fick tysta klassen vid ett par tillfällen.

Räkningen av rösterna blev dramatisk. Per Westerberg, moderat, stod mot Kent Härstedt, socialdemokrat. Peter Eriksson öppnade kuverten och lämnade valsedlarna till Mona Sahlin, som även läste upp namnet på valsedeln. Efter omräkning av rösterna ett par gånger framgick att 347 av 349 ledamöter hade röstat. Resultatet blev 153 röster för Härstedt och 194 för Westerberg.

SD stödde alliansen

Rösträkning. Bild från riksdagens webbtv.Klart var att Per Westerberg fick sverigedemokraternas röster. Detta betyder att alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen har fått sitt första stöd från SD. En liknade situation var det när Ny Demokrati kom in i riksdagen. De stödde det borgerliga blocket och riksdagen fick en borgerlig talman. Sedan dess har högerpolitkerna hävdat att det största blocket också ska få talmansposten. De rödgröna stödjer sig på traditionen att det största partiet ska inneha denna post. Det var väntat att SD skulle stötta alliansen, det hade varit otänkbart för dem att välja Kent Härstedt, som bland annat har ett stort engagemang i människorättsfrågor.

Rikssalen. Bild från riksdagens webbtv.Sverigedemokraternas Björn Söder föreslog att hans partikamrat Mikael Jansson skulle bli andre vice talman och kallade SD för Sverigeblocket. Motiveringen var att ”SD är det tredje blocket” i riksdagen. Som motkandidat fanns miljöpartiets Ulf Holm. Av 347 röster fick MP:s Ulf Holm 325 medan Mikael Jansson från Sverigedemokraterna fick 20. Två ledamöter lämnade blankröster. Håkan Juholt från socialdemokraterna missade att rösta.

Hoppande majoriteter

En spännande riksdagsperiod väntar. En försiktig spekulation är att alliansen kommer att satsa på hoppande majoriteter för att söka stöd för sina förslag. Skulle de hamna i knipa kan man nog räkna med att alliansen kontaktar Sverigedemokraterna inofficiellt för att få stöd. Så hände under den tid då Ny Demokrati fanns i riksdagen, enligt vad Bert Karlsson avslöjade nyligen. Den som tog kontakt då var ingen mindre än Carl Bildt.

Konrad M Meles medverkar som fristående skribent på Media.nu.