Texter av Media.nu

Facebook har börjat låta varumärken göra anspråk på communities som de inte har kontroll över. Ett företag kan från och med nu ”ta över” en sida på Facebook som handlar om ett av deras varumärken.

För att ta kontroll över en sida behöver man bara gå till den aktuella sidan och klicka på länken ”Is this your page?”. När man klickar på länken tas man igenom en kontrollprocess, som ska säkerställa att man verkligen äger varumärket i fråga. Under helgen dök hjälpsidor upp på Facebook som förklarade processen. Dessa försvann senare, men funktionen finns kvar, skriver sajten All Facebook.

Företagen kan dock inte göra anspråk på ett obegränsat antal sidor. Upp till fem stycken sidor kan slås ihop med deras egen Facebook-sida eller grupp. Man kan inte heller slå samman vilka sidor som helst. Enligt de hjälpsidor fanns tillgängliga under helgen skulle det till exempel vara okej för Nike att slå samman en community om Nike med deras officiella sida, medan det inte skulle vara tillåtet att koppla ihop ”Nike Shoes” med den allmänna Nike-sidan.

Vad vi har kunnat se finns funktionen ännu inte tillgänglig i den svenska versionen av Facebook.

 

Med en förklädnad värdig Tom Cruise i ”Mission Impossible” lyckades en ung asiatisk kille fly från Kina till Kanada.

Kanadensiska myndigheter utreder just nu en osannolik historia. En passagerare klev ombord på ett av Air Canadas flygplan i Hong Kong, med destination Vancouver, som en äldre vit man med amerikanskt pass. När planet väl var i luften gick mannen in på toaletten – och kom ut därifrån som en ung, asiatisk kille.

När planet landade i Kanada eskorterade gränspolisen den unge mannen av planet, varpå han sökte asyl som flykting.

Läs mer: CBC, CNN

Spike Lees Absolut Vodka-annons. Länk till en större version finns längst ned på sidan.

Absolut Vodka och filmregissören Spike Lee har rört upp känslor i Brooklyn. Lee har hjälpt till att marknadsföra den populära spritdrycken i ett område hårt drabbat av fattigdom och alkoholism.

En grupp tonåringar har kartlagt alkoholreklamen i några Brooklyn-kvarter och fann att Spike Lees Absolut-reklam var helt dominerade. De räknade till inte mindre än 28 affischer i en och samma tunnelbanestation.

Den hyllande regissören har formgivit sin egen Absolut-flaska med namnet ”Absolut Brooklyn”. På flaskan syns en typisk tegelkåk i Brooklyn, och från ett av fönstren sticker en filmkamera ut. Under står texten ”A Spike Lee Collaboration”.

Förlorat respekten

”Jag har sett hans filmer och var ett stort fan. Men han har förlorat min respekt”, säger Shenel Gunnis, en av tonåringarna, till NY Daily News.

Alkohol bör inte marknadsföras i ett område där människor knappt har råd med mat, tycker hon.

Tidningen försökte nå Spike Lee för en kommentar, men regissören la på luren när en reporter fick tag på honom. Absolut hade heller ingen kommentar att ge, åtminstone för tillfället.

Brooklyn-vodkan, som började säljas i begränsad upplaga i somras, marknadsfördes i annonser med flaskan centralt placerad på en Brooklyn-gata där människor sitter på trapporna och pratar.

”Hyckleri”

Tonåringarna tycker att Spike Lee försöker dra vinning genom att relatera till områdets stolthet i annonserna.

”Han riktade sig mot oss [i annonsen] medan han i vanliga fall gör filmer som lyfter vårt samhälle”, säger Krystal Chapman, en annan av tonåringarna till tidningen.

”Jag tycker det är hyckleri”, tillägger hon.

Här kan du se reklamfilmen som Spike Lee har regisserat för ”Absolut Brooklyn”

Fotnot: Se en större version av annonsen.

Limewire läggs ned

Limewire ger upp

Fildelningstjänsten Limewire läggs ned. Efter tio år ger man upp kampen mot musikindustrins hungriga advokater. Hot om astronomiska bötesbelopp blev för mycket för företaget.

Kommentera här!

Extern länk
Tech Crunch
 
Jerry Seinfeld och Julia Louis Dreyfuss på Emmy-galan 1997. Foto: Alan Light/flickr

Vem har sagt att ekonomi måste vara tråkigt? Professor Linda S. Ghent har tillsammans med två kollegor startat ett projekt där man förklarar krångliga ekonomiska begrepp med hjälp av klipp från tv-serien Seinfeld.

Akademikerna har valt Seinfeld därför att serien förklarar olika problem på ett väldigt enkelt sätt. Målet är att studenterna ska börja se ekonomiska referenser överallt – i andra humorprogram, musik och framförallt i sina egna liv.

The Economics of Seinfeld bjuder på en imponerade lista av ekonomiska termer i en sökbar databas, samtliga med referenser till ett illustrerande Seinfeld-avsnitt. Tyvärr berättar sajten endast var på Seinfeld-dvd:n man kan hitta klippen. Men misströsta inte, vi har letat fram några exempel åt dig.

De nationalekonomiska uttrycken ”moral hazard/moralisk risk” och ”ofullständig information” förklaras genom avsnittet ”The alternate side”. Jerrys bil har blivit stulen, så han blir tvungen att hyra en. Uthyrningsfirman kan inte ge honom den bil han har reserverat, därför får han en mindre bil istället. Uthyraren frågar om han vill köpa försäkringen, och Seinfeld svarar ”Ja, för jag tänker banka skiten ur den här bilen”.

Avsnittet ”The Glasses” får förklara ”efterfrågan”. Jerry köper en ny luftkonditionering. Elaine frågar varför, då han aldrig har velat ha luftkonditionering tidigare. Svaret är att Jerrys nya flickvän känner sig mer bekväm i ett luftkonditionerat rum – därför köper han en. Hans efterfrågan har ökat.

 
The Raw Apple
Tips och tricks för tangentbordet. Foto: Media.nu

Trött på badbollen? Här är hjälpen

Publicerad 2010-12-14 00:58
Snart blir din Iphone en Amiga. Bild från video.

Snart blir din Iphone en Amiga

Publicerad 2010-12-09 18:59
Djay för Ipad. Bild från video

Ipad klarar skivan

Publicerad 2010-12-02 21:02
Ipad - nu i Sverige. Foto: Apple Inc

Gammal Ipad till Sverige

Publicerad 2010-11-29 12:04
 
Film.nu